Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από τότε που έφυγε από τα «άγια χώματα» του στάδιου «Νίκος Γκούμας» στη Νέα Φιλαδέλφεια και μετακόμισε στο τεράστιο και… ψυχρό ΟΑΚΑ στο Μαρούσι, έχασε μεγάλο μέρος από τον οπαδικό δυναμισμό που πλημμύριζε την πάλαι ποτέ έδρα της και την καθιστούσε μια από τις πιο «καυτές» ποδοσφαιρικές έδρες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Το «Νίκος Γκούμας», όμως, ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό γήπεδο. Ήταν το σπίτι της ΑΕΚ από το 1930 και αποτελούσε τη συνέχεια τής από το μακρινό 1875 ποδοσφαιρικής ταυτότητάς της, όταν ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ερμής στον Γαλατά της Τουρκίας. Το «Νίκος Γκούμας» ήταν το στάδιο όπου ουσιαστικά γνώρισε όλες τις τεράστιες επιτυχίες της σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως π.χ. την ημιτελική φάση στο UEFA και τα περισσότερα ελληνικά Πρωταθλήματα και Κύπελλα που κατέκτησε στην Ελλάδα.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή… στην «Αγια-Σοφιά»

Πλέον, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη μαγική στιγμή που περιμένουν διακαώς οι φίλοι της ΑΕΚ από το 2003, όταν και κατεδαφίστηκε το στάδιο «Νίκος Γκούμας». Από τον Ιούλιο του 2017, όταν και πρωτομπήκαν οι μπουλντόζες στα ερείπια των του «Νίκος Γκούμας», μπήκαμε στην τελική ευθεία της κατασκευής του γηπέδου της «Αγια-Σοφιάς», το οποίο εκτιμάται οτι θα παραδοθεί στην ΑΕΚ κάπου μεταξύ καλοκαιριού 2020 – 2021.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project, καθώς εκτός από τις πολύ μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, είναι και μεγάλο σε κόστος, με το εκτιμώμενο budget της κατασκευής του γηπέδου να υπολογίζεται μεταξύ 80 – 90 εκατομμυρίων ευρώ. Η «Αγια-Σοφιά» θα έχει χωρητικότητα κοντά στις 31.000 θεατές και πρόκειται να είναι ένα από τα πιο σύγχρονα, εντυπωσιακά και καινοτόμα γήπεδα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Εκτός από τις πολλές κατασκευαστικές καινοτομίες (κυρίως όσον αφορά στους πυλώνες) θα αποτελεί και ένα πανέμορφο μνημείο του προσφυγικού Ελληνισμού, στεγάζοντας και δύο μουσεία.