Το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο αγαπημένο άθλημα στην Ελλάδα. Οι ρίζες των ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων μετράνε ήδη πάνω από 100 χρόνια, ενώ η κατάκτηση του EURO από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου απογείωσε την αγάπη του κόσμου για το άθλημα, αφυπνίζοντας το ενδιαφέρον ποδοσφαιρόφιλων απ’ όλον τον κόσμο για το ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα, με την εισαγωγή των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων στα νόμιμα παγκόσμια στοιχηματικά δίκτυα, θα μπορούσε κανείς να πει πως ολοένα και αυξάνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, κυρίως δε των ντέρμπι.

Παναθηναϊκός vs ΟΣΦΠ: Το ντέρμπι των… αιωνίων

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε ο ΠΑΟ (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος), τα ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ (Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς) έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη. Εξάλλου, λόγω των δυνατών οικονομικά ποδοσφαιρικών παραγόντων και της μακρόχρονης καλής ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού (κυρίως στο Champions League), δημιουργήθηκε τεράστια οικονομική διαφορά ανάμεσά τους, η οποία σαφώς και επηρέασε αρνητικά και τις μεταξύ τους ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, η φανέλα και των δυο ποδοσφαιρικών ομάδων είναι πολύ “βαριά” και, αν μη τι άλλο, οι παίκτες θεωρούν… ιερό καθήκον να τα δώσουν όλα στο απόλυτο “El Classico” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θεωρείται ένα από τα πιο καυτά στην Ευρώπη.

Εδώ και περίπου 100 χρόνια, συγκεκριμένα από το 1925, τα ντέρμπι μεταξύ τους προκαλούν ρίγη συγκίνησης σε δεκάδες χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, ιστορικά μιλώντας, πρόκειται για τις δυο κορυφαίες ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες τόσο όσον αφορά στους τίτλους και τις ευρωπαϊκές διακρίσεις όσο και στην οπαδική δημοτικότητα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός Πειραιώς έχουν παίξει μεταξύ τους 198 αγώνες συνολικά. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς μετράει συνολικά 81 νίκες, από τις οποίες οι 45 νίκες ήταν ως γηπεδούχος, 29 νίκες ως φιλοξενούμενος και 7 νίκες σε ουδέτερη έδρα. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός μετράει 29 νίκες ως γηπεδούχος, 18 νίκες ως φιλοξενούμενος και 3 νίκες σε ουδέτερη έδρα.