Το καυτό οπαδικό πνεύμα, η ένταση του παιχνιδιού, οι εναλλαγές στο σκορ, τα περίτεχνα ποδοσφαιρικά συστήματα, η υψηλή ποιότητα των ποδοσφαιριστών, οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις κάνουν το ποδόσφαιρο ένα από τα καλύτερα μέσα κοινωνικής εκτόνωσης και ομαδοποίησης και το γήπεδο το μέρος όπου τα άτομα γίνονται μέλη ενος μεγαλύτερου ομοιογενούς συνόλου. Όσοι έχουν βρεθεί σε ντέρμπι μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, σίγουρα ξεχωρίζουν την ανατριχίλα όταν το γήπεδο σείεται στους ρυθμούς, τα συνθήματα και τα καπνογόνα των οπαδών, ενώ όταν μπαίνει το πολυπόθητο γκολ, η εκτόξευση της αδρεναλίνης είναι πραγματικά ένα αίσθημα μοναδικό που δεν μπορεί να ανιχνευθεί πουθενά αλλού τόσο έντονα και μαζικά όσο στο ποδόσφαιρο.

ΑΕΚ vs Ολυμπιακός ή αλλιώς ένα ντέρμπι μεγάλων συγκινήσεων

Όσον αφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ένα από τα πιο δυνατά “El Classico” της ποδοσφαιρόφιλης Ελλάδας είναι σίγουρα το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Παρά τη μακρόχρονη κυριαρχία του Ολυμπιακού την τελευταία 20ετία, τα ντέρμπι μεταξύ των δυο ομάδων κρύβουν ιδιαίτερες συγκινήσεις, ενώ τις περισσότερες φορές παίζεται και φανταστική μπάλα. Η ιστορία μάς δίνει τα εξής στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Συνολικά, οι δυο ομάδες έχουν παίξει μεταξύ τους 118 αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός μετράει 49 νίκες, η ΑΕΚ 37 νίκες, ενώ οι δυο ομάδες έχουν έρθει ισόπαλες μεταξύ τους 37 φορές.

Από τη δημιουργία της Α’ Εθνικής / Superleague, τα στατιστικά στοιχεία είναι σαφώς πιο ισορροπημένα και φαίνεται οτι στα μεταξύ τους παιχνίδια η δύναμη της έδρας παίζει καθοριστικό ρόλο. Συγκεκριμένα, ως γηπεδούχος ο Ολυμπιακός μετράει 33 νίκες, 15 ήττες και 11 ισοπαλίες. Από την άλλη, ως γηπεδούχος η ΑΕΚ μετράει 22 νίκες, 16 ήττες και 21 ισοπαλίες.

Όσον αφορά στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, φαίνεται πως η ΑΕΚ έχει καλύτερη παράδοση στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός έχει 17 νίκες, η ΑΕΚ 18 νίκες, ενώ 8 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.